FUCIN – FUture Citizen INvolved (Budúci občan zapojený/Zapojený občan do budúcnosti) je projekt ERASMUS+, ktorý je spolufinancovaný Európskou úniou v rámci programu ERASMUS+, akcia KA220-SCH Partnerstvá spolupráce v oblasti školského vzdelávania (Zmluva č. 2023-1-IT02-KA220-SCH-000158051). Cieľom projektu je priviesť deti, ako občanov zajtrajška, bližšie k inštitúciám na miestnej, národnej a európskej úrovni prostredníctvom aktívnejšej účasti na tvorbe zelených politík a rozhodovaní týkajúcom sa územného manažmentu.

Dôvody nášho projektu súvisia so súčasnou situáciou vzdialenia sa a nedôvery, ktorú majú mladí ľudia, ale aj dospelí voči inštitúciám; čo je vnímané ako ľahostajnosť a nečinnosť vzhľadom na výzvy týkajúce sa zmeny klímy a rastúcej potreby ekologicky udržateľných miest a krajiny.

Cieľom projektu FUCIN je dosiahnuť tento podnetný výsledok a umožniť deťom zažiť pocit, že sú aktívnou a potrebnou súčasťou inštitúcií, pri hodnotení dobrých praktík v oblasti územného plánovania a že majú hodnotný prínos ostatným občanom pri chápaní a hodnotení stratégií riadenia svojho územia inštitúciami v európskom kontexte Zelenej dohody (EGD). Zároveň pôjde o stratégiu, ktorá bude študentov podnecovať k tomu, aby boli viac zvedavými a prehlbovali problematiku STEAM, ktorú si sami určili a vybrali, ako aktívnu súčasť občianskej rozhodovacej činnosti a aktívnej politiky; ide o cieľ, do ktorého Európska komisia zapojila všetky krajiny prostredníctvom Stratégie EÚ pre mládež na roky 2019 – 2027 a prostredníctvom kampane Oznámenie 2018 o angažovaní, prepájaní a posilňovaní postavenia mladých ľudí.

CELKOVÉ CIELE PROJEKTU FUCIN SÚ:

 

1.

Podporovať aktívne občianstvo so spoločným cieľom zlepšiť a informovať o udržateľných a ekologických miestnych politikách v rámci Európskej Zelenej Dohody.

 

2.

Udržiavať nové technológie, ktoré sa stávajú bežnou súčasťou života študentov, ako základné a strategické nástroje na podporu a upevňovanie spoločenského a aktívneho občianstva.

 

3.

Použiť ako páku témy EGD, ktoré mladí občania považujú za dôležité, na podporu štúdia problematiky STEAM prostredníctvom vyjadrovacích jazykov, ktoré sú pre nich prirodzené a vhodné.

 

Počas realizácie projektu sa študenti budú hlbšie zaoberať témami STEAM a uplatňovať aktívne občianstvo, tým že budú navrhovať inovatívne environmentálne riešenia a vytvárať komunikačné stratégie pre miestne komunity. Prostredníctvom medzigeneračného dialógu (pracovný balík 2), celoživotného neformálneho vzdelávania (pracovný balík 3) a digitálnej komunikácie (pracovný balík 4) študenti vytvoria svoj návrh udržateľného rastu, sociálnej súdržnosti na posilnenie európskej identity a aktívneho občianstva.

OČAKÁVANÉ VÝSLEDKY:

 

Spolupráca.

Občianska angažovanosť a tvorivosť prostredníctvom neformálneho vzdelávania, ako aj medzigeneračného a európskeho aktívneho občianstva.

Digitálna a expresívna komunikácia.

Študenti touto cestou, aktívne šíria nové povedomie o udržateľnom raste, EGD a environmentálnych výzvach.

Živá komunita.

Kde mladí občania, tvorcovia politík a výskumníci zdieľajú skúsenosti a vízie pre ekologickú a inkluzívnu transformáciu.